Macera Dolu Latin Amerika (Ersoy SOYDAN)

BirGün okuru olup da Latin Amerika'yı merak etmeyen yoktur herhalde. İnsan nasıl merak etmesin, Che orada, Castro orada, Marcos orada, Nikaragua'dan Bolivya'ya kadar verilmiş büyük devrimci mücadeleler orada. İşte sevgili hemşehrim Okan da, almış sırt çantasını ülke ülke gezmiş Latin Amerika'yı ve ortaya alternatif bir gezi rehberi çıkmış.

İyi, kötü bende gezgin sayıldığım için sorarlar hep, hangi parayla geziyorsun diye. Vallahi cep delik cepken delik, hoca maaşıyla ayın sonunu zor getiriyorum. Ama her türlü yolu deneyip, Türkiye'yi baştan başa gezmeyi becerdim çok şükür. Okan da beyaz yakalı bir arkadaş, para babası hiç değil, ama o da bir öğretmen çocuğu, gezip görme hevesi paradan değil, merakından kaynakllanıyor. Okan sayesinde gönüllü misafir ağırlama organizasyonlarıyla da (hospitalyclub yada couchsurfing gibi) Dünyayı gezebileceğimizi öğreniyoruz.

Turistlerden çok gezginler için bir başucu kitabı Latin Amerika. Brezilya, Arjantin, Patagonya, Kolombiya, Küba, Meksika, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Peru ve Bolivya'yı adım adım dolaşmış Okan. Aslında yolculuklarıyla ilgili deneyimlerini bir hayli süredir okurlarla paylaşıyor, Sınırları Kaldırdım adlı blogunu takip edenler epey zamandır aşina onun yazı ve fotoğraflarına.

Turistik ve resmi rotaların dışına çıkıp arka sokakları merak eden gezginlere önerilerin de yer aldığı kitapta, bu ülkelerin tarihlerine, kültürlerine dair bilgiler ve kişisel gözlemler yer alıyor. Kitapta görülmesi gereken yerlerle, ne yenip içilebileceği de, beyaz adamın Amerika kıtasını nasıl işgal ettiği ve bu süreçte yaşanan dramlar da anlatılıyor. Örneğin Brezilya bölümünde ünlü Rio Karnavalı da, Rio'nun plajları da, futbolun mabedi Maracana'da var, Bahia Karnavalı da, Olinda gibi Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan kentler de, pembe dizilerle ünlenen Bonito gibi cennetler de. Ve kitaptan öğreniyoruz ki samba sadece samba değilmiş, insanlar takım tutar gibi samba okullarını destekliyorlar, işi kavgaya bile vardırıyorlarmış.

Arjantin'de ise kirli savaşın izlerini sürüyor, Maradona'ya selam çakıyor, oradan da "penguen"ler diyarı Patagonya'ya uzanıyor. Kolombiya serüvenine Marquez'in büyülü şehri Cartagena'dan başlıyor, filmlere konu olmuş Valledupar'daki Türk Sokağında soluklanıyor, Medellin'de Basklıları ve uyuşturucu kartellerini anlatıyor. Elbette FARC'dan da söz ediyor yeri geldiğinde. Küba'yla ilgili bölümde ise yaşanan sıkıntılara değiniyor ve her türlü zorluğa rağmen devrimin nasıl ayakta kaldığını anlatıyor. Bu kadar değil tabii, farklı ve değişik rotalarıyla, herkesin bilmesi gereken ilginç detaylarıyla ve şahane fotoğraflarıyla Guatemala, Meksika, Honduras, Nikaragua, Peru ve Bolivya var daha sırada...

Bilerek gezmek harika bir duygudur, hele hele detaylara vakıf olmak, gittiğimiz yörenin renklerini, tatlarını, bilerek dolaşmak son derece keyiflidir. Elbette baştan başa Latin Amerika'yı dolaşmanızı isterim ama dolaşamayanlar için de "Latin Amerika" kitabı birebir.

OKAN OKUMUŞ, LATİN AMERİKA, ALTERNATİF BİR GEZİ REHBERİ, KOLEKTİF KİTAP 2013

0 yorum:

Yorum Gönder